Spring til indhold

Ambassaden repræsenteret ved europadagsfejring i Zagreb

Lørdag d. 12. maj 2018 deltog ambassaden i den
festlige fejring af Europadagen 2018, der falder d. 9. maj hvert år.

I dagens anledning var der opsat flagdekorerede boder på Zagrebs centrale Europski trg (Europatorvet), hvor de enkelte ambassader fra EU-landene fremviste og fortalte om deres lande. Den danske ambassade havde både flag og balloner til de besøgende samt foldere om Danmark til de interesserede og danske småkager til de småsultne.Bulgariens ambassade i Zagreb var som repræsentanter for det nuværende EU-formandskab én af hovedarrangørerne, og på en stor scene på tovet blev der bl.a. danset til og sunget traditionel bulgarsk musik.

Forbi den danske stand kom bl.a. den kroatiske premierminister, Andrej Plenković, og den kroatiske udenrigs- og europaminister, Marija Pejčinović Burić, hvor de blev budt på småkager og hilste på den danske ambassadør, mens premierministerens søn fik en ballon og et dansk flag.


Den kroatiske premierminister Andrej Plenković hilser på den danske ambassadør


Fra venstre: Den kroatiske udenrigs- og europaminister Marija Pejčinović Burić, den danske ambassadør Christian Thorning samt lederen af Europa-Kommissionens repræsentation i Kroatien Branko Baričević

Europadagen markerer EU’s spæde begyndelse med den daværende franske udenrigsministers, Robert Schuman, præsentation af den såkaldte Schumanerklæring d. 9. maj 1950. Erklæringen indeholdt et forslag om oprettelse af Det Europæiske Kul- og Stålfælleskab, der senere udviklede sig til Det Europæiske Fælleskab (EF), som i 2009 omdannedes til Den Europæiske Union (EU). Allerede i Schumanerklæringen var det dog forudset, at et samarbejde inden for kul- og stålindustrien kun ville være begyndelsen, idet det i erklæringen bl.a. anførtes: ”Ved et fællesskab om basisprodukter og oprettelsen af en ny, højere myndighed, hvis afgørelser er bindende for Frankrig, Tyskland og de lande, der tilslutter sig, vil dette forslag realisere et første, reelt grundlag for en europæisk føderation, som vil være uundværlig for bevarelse af freden”.

Der kan læses mere om Schumanerklæringen, dens fulde ordlyd og den historiske baggrund på denne side.