Spring til indhold

Digitaliseringsprocessen gennemført: Åben adgang til den danske arkæolog og arkitekt Ejnar Dyggves arkiver over hans udgravninger i Split og Solin

Et kroatisk-dansk samarbejde, som præsenterer de digitaliserede arkiver af den danske arkæolog og arkitekt Ejnar Dyggve, er nået en succesrig afslutning. I markeringen af denne afslutning deltog den danske ambassadør i en pressekonference afholdt, hvor det hele startede ved det danske statsbesøg i 2014, nemlig på Splits rådhus

Ambassadør Christian Thorning, leder af kontoret for konservering ved det kroatiske kulturministerium, Radoslav Buzancic, og borgmester af Split, Andro Krstulovic Opara, annoncerede mandag den 20. november 2017 afslutningen på denne proces. Repræsentanter fra den kroatiske presse havde muligheden for at høre detaljer om digitaliseringen af Dyggves samlede arbejde over det sidste århundrede. 

Grundet Dyggves store bidrag til studiet, evalueringen og videnskabelige arbejde inden for den antikke, arkitekturiske og kulturelle arv i Solin, Split og Dalmatien, blev han i 1947 tildelt titlen som æresborger i Solin. I 1958 overdrog Dyggve hele sit research materiale til Split. I dag er arkivet tilgængeligt via Kroatiens kulturministeries hjemmeside.

"Venskabet mellem Dyggve og Kroatien går tilbage til 1930'erne, og han er med rette kaldt en af fædrene af Kroatiens nationale arkæologi. Indsigten i materialet vil vise, hvor meget substans han har efterladt sig" sagde leder af Splits konserveringsaddeling, Buzancic. 

Den danske ambassadør takkede partnerne på dette projekt. 

"Det er en stor ære at deltage i dette event, jeg håber, det blot er begyndelsen på en smuk udveksling af erfaringen og vi vil uden tvivl fortsætte vores fremtidige samarbejde," udtalte ambassadøren. 

Splits borgmester pointerede, at "Dyggve skrev kroatisk arkæologis nuværende historie, and i dag bliver han selv udforsket på en arkæologisk vis."

Om arkivet

Arkivet inkluderer omkring 8.000 billeder og 10.000 forskellige værdifulde udkast og dokumenter. Hele historien begyndte for tre år siden, da den danske Dronning Magrethe den 2. med hendes mand, Prinsegemal Henrik, var på statsbesøg i Kroatien. På den sidste dag af deres besøg deltog de i åbningen af udstillingen 'Ejnar Dyggve' på det gamle rådhus i Split. 

Efter åbningen af udstillingen havde Dronningen overvåget indvielsen af projektet, hvilket var underskrevet af Berislav Sipus, daværende vicekulturminister og Carsten Topholt Larsen, den daværende direktør af det danske agentur for kultur. 

Om Dyggve

Ejnar Aksel Petersen Dyggves mange publicerede værker har frem til i dag haft stor indflydelse på forståelsen af den sene antik og tidlige middelalder arkitektur. På trods af hans opnåelser er Dyggve primært kendt inden for en smal gruppe af eksperter, selvom arven fra hans studier af Salona og den Adriatiske kyst værdsættes højt. Hans opus magnus 'The History of Salonician Christianity' underskrevet med Civis Salonitanus honoris cause udtrykker hans opmærksomhed for, hvor vigtige disse områder er for verdensarven. 

Vigtigheden af den nu konplette digitalisering af Dyggves arkiver overskrider Kroatiens grænser og når ud til en lang række forskere inden for arkæologi, historie og arkitektur. 

Digitaliseringsprojektet er 200.000 Kuna værd og deles af det kroatiske kulturministerium og den danske regering.