Skip to content

Kroatien pumper milliarder i vandløsninger - og det åbner markedet for danske virksomheder

Over de næste tre og et halvt år forventes der at blive brugt tre milliarder euro i Kroatiens vandsektor. Projekterne finansieres af EU-midler og omhandler vandforsyning, kloakker og spildevandsrensning. Danske virksomheder står stærkt på området.

Mange faciliteter i Kroatiens vandsektor lever ikke op til gældende EU-standarder. Det vil landet nu råde bod på. Over de næste tre og et halvt år forventes Kroatien at bruge tre milliarder euro på opgradering og udvidelse af vandforsyning, kloakker og spildevandsrensning.

Arbejdet skal ske gennem 174 projekter fordelt på 23 byer. Det gør landet til førende i Europa, når det gælder antallet af projekter i vandsektoren. Projekterne er finansieret gennem EU-tilskudsfonde. Derfor vil leverandørerne blive udvalgt gennem offentligt udbud. 

De seneste år har den kroatiske regering prioriteret projekter, der skal forebygge og beskytte mod oversvømmelser. Det skyldes, at problemet er voksende i landet. For perioden 2014 til 2020 afsatte regeringen 150 millioner euro til projekter på området, ligeledes finansieret af EU-midler. Mange af projekterne forventes først færdiggjort i 2023, og der er stadig plads til flere projekter inden for oversvømmelsesbeskyttelse.

PAKKELØSNINGER EFTERSPØRGES

Danske virksomheder er blandt verdens førende inden for vandsektoren, og den kroatiske indsats betyder, at der er vilje, midler og energi til at implementere danske løsninger på området. Danske virksomheder har særligt gode muligheder inden for spildevandsrensning, vandforsyning og beskyttelse mod oversvømmelser.

Når det gælder forebyggelse og beskyttelse mod oversvømmelser, er der stadig få løsninger på det kroatiske marked. Her vil danske virksomheder derfor møde mindre konkurrence end på andre områder – f.eks. inden for vandrensning, som har fået stor opmærksomhed gennem længere tid.

Et andet kroatisk fokusområde er vandhåndtering i landets mange øsamfund. Her skaber ø-geografien behov for specialiserede løsninger, eksempelvis inden for intelligent styring af spildevand og opsamling af vand. Det er problemstillinger, som danske virksomheder allerede har erfaring med fra de mange danske øer. Kroatien har desuden udfordringer med transport af vand til øer – spildprocenten ligger her på 44. Det er ligeledes et område, som danske virksomheder har stor erfaring med.

Generelt efterspørger kroaterne pakkeløsninger, som koordinerer de mange forskellige aspekter af vandhåndtering og gør implementeringen overskuelig.

For at imødekomme efterspørgslen på løsninger i vandsektoren holder The Trade Council hos den danske ambassade i Kroatien løbende arrangementer, hvor danske virksomheder kan præsentere deres løsninger til kroatiske myndigheder på alle niveauer. Arrangementerne er særligt relevante for små og mellemstore virksomheder, som her kan skabe forbindelser, der ellers ikke er let tilgængelige.

 

Vil du levere vandløsninger til Kroatien?                                

Så kontakt os på den danske ambassade i Zagreb og hør om vores arrangementer og mulighederne på markedet

CONTACT

Royal Danish Embassy 
Trg N. Š. Zrinskog 10
HR-10000 Zagreb
Croatia

Tel. +385 1 4924 530
Fax +385 1 4924 554

E-mail zagamb@um.dk

 

The Trade Council - Croatia/Slovenia/Albania/Kosovo

Zarko Masanovic
Head of Trade Department
Mob. +385 91 49 24 550
Tel. +385 1 4924 550
E-mail zarmas@um.dk 

 

Christian Maric 

Political/Economic & Commercial Assistant

Mob. +385 1 492 4545

Tel. +385 91 492 4540

E-mail chrmai@um.dk  

 

Albania & Kosovo

Almira Pajenga
Partner
Tel. + 355 69 202 97 32 (Albania)
Tel. + 377 44 58 13 85 (Kosovo)
E-mail alma@urbandanish.solutions

Email Albania albania@urbandanish.solutions

Email Kosovo kosovo@urbandanish.solutions

 

Regional Coordinator

Anette Snedgaard Galskjøt
Regional Coordinator

Tel. +90 212 359 19 03

Mobile +90 53 489 322 29
E-mail anegal@um.dk